Hallberg Rassy

Harry Hallberg en en Christpher Rassy waren twee werven die elkaar beconcurreerden. Rassy bouwde vooral one-off jachten maar komt ook met zijn eerste serieproduct op de markt: de Rasmus 35 waarvan de eerste twee in mahoniehout gebouwd worden. De ontwerper was Olle Enderlein, een grootheid in Scandinavie en daarbuiten. 

Hallberg bouwde inmiddels volop polyester schepen. Al in de jaren zestig had hij al de mogelijkheden van kunststof als bouwmateriaal herkend.  Behalve de P-28 (het eerste polyester jacht van de werf), bouwde hij de Misil 24, de Mistress 32 en de Mistral 33. 

In 1972 hield Harry Hallberg het voor gezien. Hij ging met pensioen en zijn werf werd overgenomen door Rassy. Rassy besluit de naam Hallberg aan te houden vanwege de grote bekendheid die de werf had. Vanaf die tijd heet de werf: Hallberg Rassy

De Hallberg Rassy Monsun 31 was het eerste zeiljacht van deze inmiddels wereldberoemde werf. (1973) En meteen ook het succesvolste. Negenhonderdvier exemplaren zijn er gebouwd: ongeveer tweehonderd daarvan kwamen naar Nederland. 

De Monsun is een traditionele S-spant met het roer achter de kiel. ingelamineerde ballast, volglas romp en sandwich-dek met voor die tijd best bijzonder: schuim als kernmateriaal.

De Hallberg Rassy afdeling binnen de federatie bestaat uit Monsuns, Mistrals en Rasmussen. 

Bron: Jan Braamhorst